Százalékszámítás, 100% hogy megérted!

Józan paraszti ész győzelme

Lehet, hogy elsőre ez a magyarázat, és módszer tűnik a legkényelmesebbnek, és legkönnyebbnek, de azért mindenképpen olvasd el a matematikai magyarázat részt is. Hidd el nem fog fájni.

A következtetés módszere igen célra vezető tud lenni, viszont meglehetősen körülményes és lassú. E-mellet az iskolában egy idő után nem fogadják el az ilyen megoldást a tanárok.

A következtetéses módszer lépései:

 1. lépés: Adott valami, aminek a valahány %-ra vagy kíváncsi
 2. lépés: Azt a valamit elosztod 100 egyforma darabra
 3. lépés: Az egyforma darabokból annyit veszel, amennyire szükséged van
Hétköznapi példa

Egy túlbuzgó osztálytársad felbuzdulva a matekórai sikerein, azt mondja neked, van 2.000 forint a zsebében, ha 1 percen belül megmondod neki, hogy mennyi annak a 80%-a akkor odaadja neked a 80%-át, ha nem akkor 1 percig kell békaügetésben ugrálnod az zsúfolt iskolai folyosón, közben azt kiabálva, hogy: Királyfi vagyok, csak békává változtam! Valaki csókolja meg a hátsóm.

Lássuk be, van tétje a dolognak:) A fenti 3 lépést fejben is könnyen el tudod végezni.

 1. lépés: Adott 2000 Ft, aminek a 80 %-ra vagy kíváncsi
 2. lépés: A 2000-et elosztod 100 egyforma darabra
  Azaz 2000/100 = 20, ami az 1 százalék
 3. lépés: A 20-at megszorzod a kért százalékkal, azaz 80-nal
  A 20-at úgy könnyű beszorozni 80-nal fejben, hogy először eltekintesz a nulláktól, vagyis
  2*8 = 16
  Aztán az összes elhagyott 0-át utána írod
  1600

Ha gyors voltál az osztálytársad jön neked 1600 Ft-tal. Sajnos ez a módszer elég lassú, főleg ha a szorzás, osztás nem megy fejben.

Ezt a módszert következtetéses módszernek nevezzük, először megkeresed az 1 %-ot és abból számolod a kért százalékot egy szorzással.

Kérdés

Igen ám, de mi történik akkor, mikor a matektanárod megkérdezi, hogy 1 Kg alma a 20%-os leárazás után 200 Ft-ba kerül, mennyibe került eredetileg? Ugye ismerős a kérdés, és ugye nem mosolyogtál mikor megkérdezte?

Válasz

Ha már a kérdés feltételekor érezted, hogy van valami csavar a kérdésben, az jó hír. Érzed, hogy más megoldást kell, keress, ez az első lépés ahhoz, hogy meg is találd. Ez a feladat is megoldható következtetéssel, de bonyolultabb a megoldása, mint ha az egyszerű módszerel csinálnád, és csak összekavarna, így ezt most nem is teszem itt meg, inkább kérlek olvasd el az egyszerű magyarázat részt.